1956. Ismeretlen képek a forradalomról.

Múzeumunk 2004 őszén mutatta be kiállításon Kinczler Gyula (1926-2005) evangélikus mérnök 1956-os fotósorozatát. A 143 felvételt az alkotó is a kiállításra készülve látta először, addig ugyanis - előhívás után gondosan becsomagolva - rejtegette őket. Nem szolgáltatta be a Nemzeti Múzeum 1957-es felhívására sem, mert komolyan aggódott, hogy annak szörnyű következményei lehetnek. Aggodalma igazolódott is, hiszen számos forradalmárt éppen a belügyi szervek kezére került, igen gyakran amatőr fényképek, illetve a külföldi újságokban megjelent sajtófotók alapján ítéltek el.

Kiállításunkon döbbenetes volt megtapasztalni a látogatók lázas igyekezetét, ahogy önmaguk, ismerőseik arcát keresték a jeleneteken. Egy férfi felismerte magát, mások a helyszíneket és időpontokat megnevezve azonosultak a történésekkel. A megtorlás időszakában aljasul bizonyítékként használt műfaj így új értelmet nyert: a forradalommal való azonosság-keresés és azonosulás megcáfolhatatlan eszközévé vált, magán- és családi legendáriumokban legalábbis.

Kinczler Gyula fényképeinek felhasználásával készült az "Együtt az ország népével - evangélikusok 1956-ban" című kötet a forradalom 50. évforulójára.

Ismeretlen fotós a lánchídon október 25-én
Magyar katona Kossuth-címert fest tankjára.
Kilőtt szovjet tank az Üllői út 61. előtt
Egyértelmű felirat a VIII. kerületi Vajda Péter utcában
Evangélikus Országos Múzeum,
1052 Budapest, Deák tér 4.
Tel.: +36/20 824-3864
eom@lutheran.hu